Een overzicht van de verschillende soorten matrassen.

Wanneer je door de matrassen het bed niet meer ziet.

Je hebt echt een nieuw matras nodig, maar waar je begin je? Je ziet door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. Je hebt keuze uit verschillende materialen, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Hoe maak je de juiste keuze?

Uit deze 7 soorten kun je kiezen.

Er zijn eigenlijk maar zeven verschillende soorten matrassen waar om uit te kiezen. Dit zijn:

  1. polyether
  2. koudschuim
  3. traagschuim
  4. latex
  5. luchtgeveerd
  6. pocketvering
  7. binnenvering

Een polyether matras _ Polyether is het goedkoopste type schuim dat niet veel comfort biedt. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor het ventilerend vermogen minimaal is en er relatief snel kuilvorming in zal ontstaan.

Een koudschuim matras _ Koudschuim is een zeer veerkrachtig schuim dat een open celstructuur heeft. Door de opencelstructuur heeft het een goed ventilerend vermogen en komt er ook geen kuilvorming in dit type matras de jaren. Een koudschuim matras is een prettig comfortabel matras dat veel steun biedt.

Een traagschuim matras _ Een traagschuim matras bestaat nooit alleen maar uit traagschuim maar heeft aan de boven zijde een laag traagschuim. Onder de laag traagschuim is een veerkrachtig materiaal nodig om voor de ondersteuning te zorgen. De beste combinatie is koudschuim met daarop een laag traagschuim. Traagschuim zorgt voor extra comfort en voor minder drukpunten.

Een latex matras _ Latex is rubber dat een veerkrachtig en rekbaar materiaal is. Nadeel van latex is dat het niet goed ventileert en nogal warm kan aanvoelen. Een latex matras gaat zo’n zeven jaar mee terwijl koudschuim matrassen een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 tot 12 jaar hebben.

» Naast schuimmatrassen in verschillende variaties, zijn er natuurlijk ook matrassen met veren. «

Een luchtgeveerde matras _ Een luchtgeveerde matras heeft een luchtzak van vinyl als kern met daar omheen schuim van bijvoorbeeld latex of koudschuim. Het voordeel van een luchtmatras is dat je eenvoudig het matras harder en zachter kunt maken.

Een pocketvering matras _ Pocketvering matrassen zijn opgebouwd uit metalen veren met daar omheen een schuimrubber omlijsting. De veren zijn ingepakt in een zogenaamde pocket om het inhaken van de veren te voorkomen. Deze matrassen ventileren uitstekend, maar creëren ook een magnetisch veld waar sommige mensen last van kunnen krijgen.

Een binnenvering matras _ Een binnenvering matras is, net als een pocketvering matras, een matras met metalen veren. Dit matras heeft alleen veel grotere veren en past zich daardoor minder goed aan je lichaamshouding aan. Binnenveringsmatrassen creëren, evenals pocketmatrassen, een magnetisch veld waar sommige mensen last van kunnen krijgen.

Wat is de levensduur van een matras?

Een matras gaat vaak korter mee dan je misschien zou verwachten. Het is verstandig je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zo zorg je er namelijk niet alleen voor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen, maar je voorkomt ook dat je matras onhygiënisch wordt. Hieronder de gemiddelde levensduur per materiaal even inzichtelijk gemaakt:

polyether
4-6 jaar
koudschuim
12-15 jaar
traagschuim
8-10 jaar
latex
7-9 jaar
luchtgeveerd
10-12 jaar
pocketvering
8-10 jaar
binnenvering
6-8 jaar

Hoe zit dat dan met een waterbed?

Een waterbed heeft verschillende voor- en nadelen. Als voordeel wordt vaak de flexibiliteit van het watermatras genoemd. De wervelkolom en de spieren kunnen zich beter ontspannen, doordat het matras zich volledig aanpast aan de bewegingen van het lichaam. Er zijn geen drukpunten tijdens het slapen, waardoor de bloedsomloop niet wordt verstoord. 

Bovendien heeft een waterbed een thermostaat waarmee je het water kunt verwarmen (of kunt verkoelen). Je stapt nooit in een koud bed, wat zeker in koude periodes heel fijn kan zijn. Door de warmte blijven spieren ontspannen en de bloedsomloop goed.

Een waterbed is hygiënisch, omdat de watermatras maar moeilijk stof, huidschilfers en bacteriën toelaat. Zo kan huisstofmijt zich niet nestelen in een waterbed. Mensen met een allergie hebben dus voordeel bij het watermatras. Wel kan er schimmel of ‘het weer’ in de tijk om de matras heen komen, door transpiratievocht. Logisch, want het is de enige laag tussen jou en de kunststof watermatras. De SoftTopper is hiervoor ideaal. Door de vochtregulerende eigenschappen verdampt het vocht én je kunt deze eenvoudig wassen om nog schoner te houden. 

» Een waterbed is al lang geen ‘golfslagbed’ meer. «

Er zijn ook nadelen bij de aanschaf van een waterbed. De eerste die waarschijnlijk bij je opkomt is het ‘golfslagbad’: wanneer iemand draait, golft de ander gezellig mee. Gelukkig staat hier de ontwikkeling niet stil. De soft side waterbedden hebben een rand van schuim die zorgt voor meer stabiliteit dan de houten rand van een hard side bed. Ook zijn er duosystemen, waarbij het bed uit twee eenpersoons matrassen bestaat. Ideaal, omdat je per persoon je eigen hardheid en temperatuur kunt bepalen. 

Een ander nadeel is dat een waterbed niet verplaatsbaar is door het gewicht van het water.  Ook vraagt zo’n bed constant stroom om op temperatuur te blijven, wat het niet 1-2-3 tot een duurzame keuze maakt. 

Ondanks dat er geen 

Topdekmatrassen zijn ook matrassen.

Alleen omdat dit item nogal lang geworden is, hebben we het opgesplitst en een eigen pagina gegeven: Topdekmatrassen zijn ook matrassen, wel nét even anders.

Elk lichaam is anders en iedereen heeft andere slaapgewoontes. Lichaamsbouw, gewicht, lengte, drukpunten en mogelijke lichamelijke klachten zijn allemaal belangrijke aspecten rekening mee te houden. Alleen dan kan een ontspannen en goede nachtrust worden gegarandeerd. De Softtop-matrasoplegger van Optidee voldoet aan ieders behoefte op dit gebied en is bijzonder comfortabel.

Deze topper combineert de bekende zachtheid van de Optivezel® met ondersteunende eigenschappen. Veel mensen hebben baat bij een stevige matras en merken dat dit niet prettig is op de drukpunten. Door de SoftTop-matrasoplegger wordt de hardheid van het matras als het ware gecompenseerd door het wolkenzachte gevoel van de matrasoplegger. Hierdoor wordt het lichaam ondersteund en geniet het tegelijkertijd van de zachtheid van de Optivezel®. 

Optidee heeft de Airtop ontwikkeld om een optimale lighouding en dus beter slapen te ondersteunen.

De revolutionaire 3D-technologie van de Airtop zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling. De ruggengraat ontspant, de wervels kunnen herstellen en worden goed doorbloed. Onbeschadigde tussenwervelschijven zijn een basisvereiste voor een gezonde, pijnvrije wervelkolom en een rechte lichaamshouding.

Om niet alleen ‘s ochtends ontspannen wakker te worden, maar ook de hele dag fit te blijven, zijn onze Airtop-matrasopleggers bovendien uitgerust met de Klimawell®-functie. Overtollig vocht wordt tien keer sneller afgevoerd dan met een standaard matras zonder dit klimaateffect. Zo creëer je altijd het ideale slaapkamerklimaat en slaap je nog rustiger en dieper.

Een gedachte over “Een overzicht van de verschillende soorten matrassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *