Een buik-, rug- of zijslaper, weet jij wat jij bent?

In welke houding lig jij het liefst?

Voor alle slaaphoudingen geldt dat het het allerbelangrijkste is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke houding blijft liggen. De lichte kromming die onze ruggenwervel van nature heeft zal dus ook in je slaap behouden moeten blijven.

Een matras en kussen die hierbij de juiste ondersteuning geven hebben hierin een belangrijke taak. Van nature neem je in bed automatisch de positie aan die je zo min mogelijk ongemak geeft. Heb jij juist vooraf al specifieke klachten dan neemt een goede slaaphouding veel zorgen weg.

tekeningen: Macrovector _ Freepik

Slapen op je zij is vaak het meest comfortabel.

Het gros van de mensen valt het liefst in slaap op de linker of rechter zij. Let hierbij wel op dat de nek en rug goed worden ondersteund met een passend hoofdkussen. Een zogenaamd neksteunkussen vult de ruimte op tussen de schouder en nek, waardoor de wervels het minst worden belast. Op die manier kun je er voor zorgen dat je ruggengraat in een rechte lijn blijft, vanaf je nek tot aan je staartbeen. Een medium tot zacht matras is voor deze houding het best, zodat je heupen en schouders er in weg kunnen zakken.

Ook voor zwangere vrouwen is het aanbevolen om op de zij te slapen. Deze houding bevordert namelijk de bloedcirculatie tussen moeder en kind. Wanneer je last hebt van maagzuur kan op je zij gaan liggen helpen om het te verminderen.

Je nek is je dankbaar als je niet op je buik slaapt.

Op je buik in slaap vallen kan in het begin erg fijn zijn, maar wanneer je dit vaker doet kan het leiden tot (chronische) nekklachten. Doordat je al liggend op je buik je nek naar links of rechts moet draaien, bevinden de nekwervels zich in een ongemakkelijke positie. Ook ligt je hoofd hoger dan je rug, wat ook geen prettige houding is voor zowel de nek als rug. Eigenlijk is dit dus echt een houding om af te raden. 

» Een rugslaper wordt ook wel een Koninklijke slaper genoemd. «

Voor je lijf is rugslapen het meest natuurlijk.

Wervels worden niet onnodig veel belast en je spieren bevinden zich in een neutrale positie. Het is wel belangrijk om er op te letten dat je ruggengraat in staat is om een S-vorm in het matras aan te nemen en dat ook je rugholte een goede ondersteuning krijgt. Het matras moet dus niet te hard en niet te zacht zijn. Bij een te hard matras ligt de lage rug juist in een te holle stand.

Het slapen op de rug is de ideale houding voor mensen die last hebben van hun nek, schouders of rug. Een nadeel is wel dat deze houding snurken bevorderd. 😉

Een goed neksteunkussen

Het neksteunkussen van Optidee ondersteunt het hoofd in zij- en rugligging en ontlast daardoor de wervelkolom. Het kussen blijft niet alleen goed in vorm, maar is ook lekker zacht dankzij de vele luchtkanalen. Voor een rustgevende en diepe slaap. De hoes is wasbaar. 

Meer info volgt morgen bij het dossier dekbed + kussen. 

Een gedachte over “Een buik-, rug- of zijslaper, weet jij wat jij bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *