dag 1

dossier: slaap

Wij zien slapen als iets vanzelfsprekends en de meeste mensen denken er niet over na wat er ‘s nachts allemaal gebeurt. Je brengt een derde van je leven door in je bed, dus is het belangrijk dat je goed ligt. Op die manier rust je pas echt goed uit.

waar we het vandaag over hebben

 

We beginnen bij het begin: wat is slaap eigenlijk en waar is het goed voor. Algemene informatie over slapen en een kleine greep uit veelvoorkomende problemen. 

5 vragen, 5 antwoorden

ik slaap zo slecht, wat kan ik doen?

wat is slaap?

waarom slapen we?

kun je slaaptekort in halen?

ik heb goed geslapen, waarom ben ik dan toch moe?

waarom het zo goed is

ontspannen slapen

Je slaapt in verschillende fasen die meerdere keren per nacht worden herhaald. Om ’s morgens ontspannen en uitgerust wakker te worden, moeten deze fases niet verstoord worden.

De nacht is essentieel om goed te kunnen herstellen en tegelijkertijd nieuwe energie op te doen. Een goede slaap zorgt niet alleen voor een goede gezondheid, maar ook voor een gezonde uitstraling in de ochtend.

Wanneer het lichaam zich goed ontspant, werkt de slaap als een natuurlijk wonder tegen veroudering. Verontreinigende stoffen en ongewenste zuren worden afgebroken, de cellen regenereren en het lichaam en de hersenen herstellen zich van de dag. Je huid ziet er frisser uit en je uiterlijk is meer in balans. En dat wordt opgemerkt door je omgeving.

Slaap is de basis voor een gezond leven.

slaap verstoorders

Zelfs wanneer je moe naar bed gaat, kunnen er factoren zijn die je slaap verstoren. Denk aan het bekende snurken, transpireren of last hebben an een allergie.

Als we onvoldoende slapen kan dit bijvoorbeeld een slechter geheugen, gebrek aan concentratie, prikkelbaarheid of gewichtstoename als gevolg hebben.